Monday 4 March 2013

Resepi asam pedas ikan cencaru

Hari ni masak asam pedas ikan cencaru. En. Suami kata sedap. So nak berkongsi resepinya. Resepinya mudah saja sebab aku memang tak suka masak yang susah-susah.
Bahan-bahan:
Ikan cencaru (2 ekor)
Cili boh
Bawang besar
Halia
Serbuk kunyit
Limau kasturi
Air asam jawa
Bunga kantan
Garam

Cara-caranya:
1. Blend sebiji bawang besar dan satu centimeter halia.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dah diblend tadi. Sekejap je jangan sampai garing.
3. Masukkan cili boh. Berapa sudu? Ikut suka, kalau nak pekat, bubuh la banyak. Tapi yang biasa aku buat, cili boh ni banyak sikit dari minyak.
4. Masukkan serbuk kunyit satu sudu teh.
5. Masukkan air asam jawa. Agak-agak la rupa kuah yang macam mana yang korang nak.
6. Masukkan ikan dan bunga kantan.
7. Biarkan mendidih.
8. Masukkan garam dan lebih kurang satu sudu teh jus limau kasturi.

Ha tu je...senang, kan

No comments:

Post a Comment