Tuesday 24 April 2012

Resepi Kerabu Kacang Panjang

Hari ni tak tau nak masak apa. Ikan kembung tinggal seekor, nak goreng, tapi sure takde siapa nak makan. Ikan kembung lama, dah 3 minggu dalam peti sejuk. Kacang panjang ada lagi, so nampaknya makan kerabu kacang panjang lah kita ye... . Ni resepinye, ikut style sendiri lah kan.

Resepi Kerabu Kacang Panjang
Bahan-bahan: 1. Kerisik - 2 sudu besar
                      2. Ikan kembung - 1 ekor
                      3. Kacang panjang - 3 helai
                      4. Bawang merah - 6 biji
                      5. Cili merah - 1 biji
                      6. Cili hijau - 3 biji
                      7. Limau kasturi - 1 biji
                      8. Bunga kantan - sikit aje
Cara-caranya:
1. Rebus ikan kembung. Ambil isinya.
2. Hiris kacang panjang dan bunga kantan. Hiris halus.
3. Kisar cili merah, cili hijau, bawang merah dan ikan kembung
4. Campurkan semua bahan yang telah dihiris dan dikisar tadi ke dalam satu mangkuk. Masukkan kerisik. Gaul.
5. Perah limau kasturi dan bubuh garam.
6. Hiris kulit limau kasturi dan campurkan bersama. Gaul rata.
7. Sedia untuk dinikmati...nyum nyum

No comments:

Post a Comment